Spijt dat de uitvaart niet is vastgelegd
Mijn beroep als uitvaartfotografe is uitermate bijzonder. Wanneer ik met mensen in gesprek raak over mijn werk als uitvaartfotografe worden er veel vragen gesteld. Zodra ik vertel wat ik doe en hoe ik dat vastleg ontstaan er bijzondere gesprekken over de mooie momenten die anderen hebben meegemaakt tijdens een uitvaart.
“Het is opmerkelijk hoeveel mensen aangeven dat ze het jammer
vinden dat deze momenten niet zijn vastgelegd."
Ook krijg ik bijna altijd te horen dat ze het jammer vinden dat ze zich de details van de uitvaart niet goed meer kunnen herinneren. Wie waren er allemaal aanwezig? Wat deden de kleinkinderen ook alweer? Allemaal vragen die je kunnen overvallen wanneer je geen foto’s hebt laten maken van de uitvaart. Het voegt zóveel toe wanneer je nog eens terug kunt kijken naar de mooiste momenten van de uitvaart.
Iemand verliezen, een uitvaart meemaken zijn intens verdrietige momenten, waarbij je vaak niet meteen aan foto’s denkt. Leuke momenten worden veel sneller vastgelegd en dat is begrijpelijk.
Zeker vroeger was het nog niet gebruikelijk foto’s te maken tijdens een uitvaart. Gelukkig is hier verandering in gekomen, want het geeft zoveel troost.
Je onthoudt niet alles
Als een dierbare overlijdt kom je in een soort rollercoaster. Er moet veel geregeld worden. Je probeert om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken en regelt alles met veel liefde en details. Je kiest met zorg de bloemen, een mooie kist, enz. Wanneer je hier middenin zit, denk je alles wel te onthouden, maar weet jij nog hoe de bloemen er uit zagen van een uitvaart van 3 jaar geleden? Ik niet meer in ieder geval. Door de emoties krijg je niet alles mee wat er op de dag van het afscheid allemaal gebeurt. Je ziet het misschien wel, maar registreert het vaak niet.
Zo zie je bijvoorbeeld niet wie er allemaal zijn, dat je vader een arm om je schouder slaat om je te troosten is ook iets wat je later waarschijnlijk niet meer weet. Op de dag van het afscheid zijn er vaak heel veel van deze mooie momenten. Die zijn prachtig om vast te leggen.
Rouwproces
Foto’s dragen bij aan het verwerken van verdriet. Wanneer iemand in rouw terug kan vallen op mooie, liefdevolle beelden helpt dat om bij emoties te kunnen, wat positief bijdraagt aan het rouwproces. Uitvaartfotografie wordt steeds meer gedaan, maar nog lang niet iedereen weet dat er afscheidsfotografen zijn. Het is van groot belang dat het besproken wordt met de nabestaanden, zodat een familie hier in ieder geval een bewuste keuze in maken.
De uitvaartbegeleider kan uitleggen hoe een professionele afscheidsfotograaf werkt en dat deze bijna onopvallend te werk gaat, tijdens de uitvaart zelf. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het een storende factor is tijdens de uitvaart. Het achteraf door kunnen bladeren van een album vol met de mooie momenten van de uitvaart geeft kracht op het moment dat jij dat nodig hebt en helpt bij het verwerken van je verdriet. Dat is heel troostend.
Geen tweede kans
Als er foto’s zijn gemaakt, kun je ze bekijken, maar het hoeft niet. Voor sommige mensen is het genoeg om te weten dat ze er zijn. Je geeft uiteraard zelf aan waar je wel en geen foto’s van wilt, maar onthoud dat je het niet meer kan overdoen. Je kan later altijd beslissen om (een deel van) de foto’s niet te bekijken. Maar als ze niet gemaakt zijn kan je ze zeker niet bekijken en kunnen ze ook geen troost bieden.
Waardevol
Het is lastig om vooraf in te schatten hoe groot de waarde van afscheidsfotografie is. Denk hier dus even goed over na voordat je een keuze maakt. Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen om je twijfels met mij te bespreken. Ik kan je dan helpen om een keuze te maken die bij jou en je familie past. Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je later geen spijt van krijgt en ik help je daar graag bij.